Kolem Českých Budějovic – jih 18. – 19. července 2015

19.03.2015 05:58

  Kolem Českých Budějovic – jih 18. – 19. července 2015

 

 

Jedná se o akci pořádanou MS Unie železničních zaměstnanců a zaměstnavatele (ubytování a dopravné je hrazeno z FKSP).

Půjde o túru, s několika kopečky. Začátek sezóny máme dávno za sebou a my se vydáme vstříc nevšedním zážitkům z jízdy na kole a návštěvou pamětihodností jižních Čech.

Čekají nás sjezdy po lesních cestách a tak doporučuji mít kola a brzdy v pořádku.

 

Upozorňuji, že na všech rychlících z Prahy do Č. Budějovic a zpět je zavedena povinná rezervace pro přepravu jízdních kol!

 

Plán akce:

 

Sobota 18.  7. 2015

 

Odjezd R 635 z Prahy hl.n. v 7.33 hod, příjezd do Č.Budějovic v 10.02  hod. Následuje krátký přesun do penziónu U Maxe (https://www.penzionmax.cz/), uložení batožiny a oběd. Po obědě následuje krátký přejezd buď na nádraží, nebo na jižní zastávku Č. Budějovice, odkud nás vlak převeze do Zlaté Koruny. (Odjezd ve 12.07 nebo v 12.10 hod.)

Zde se po prohlídce známého kláštera občerstvíme a po tr. 1127 vyrazíme přes Dívčí hrádek do Holubova. Odtud je to po tr. 1168 již kousek (ale do kopce) k spodní stanici lanové dráhy na Kleť. Využijeme toho, že můžeme vyjet i se svými koly nahoru a překonáme tak větší výšku bez velké námahy. Z místní rozhledny se podíváme na všechny strany a jistě se rádi i občerstvíme.

Při sjezdu z kopce po tr. 1166 se  zastavíme u rozhledny Granátník a pak sjedeme přímo do Českého Krumlova. Po jeho nyní již zevrubné prohlídce zamíříme ještě pro jistotu naložení kol do Kájova. Bude to pohodová asi 8 km dlouhá cesta podél říčky Polečnice. Z Kájova má plánovaný vlak odjezd v 16.46 hod., v Č.B. bychom měli být v 17.48 hod.

Celková trasa v sedle by měla činit pouhých, ale hezkých 35 km.

 

 

Neděle 19. 7. 2015.

 

V neděli by mělo jít také o pěknou vyjížďku a více po rovině. Ráno po snídani opět dojedeme na vlak a ten nás odveze v 8.09 do zastávky Nové Hrady (příj. v 8.45 hod.). Odtud je to kousek do kopce a jsme u historického objektu Nové Hrady. Po prohlídce pojedeme přes obec Horní Stropnice do obce Žumberk s tvrzí a s historickými hradbami. Odtud přes Klažany, Čížkrajice a Boršíkov (kostel Nejsvětější Trojice) do Trhových Svin. Po prohlídce (památková zóna) a dobrém obědě pojedeme do Borovan (zámek a pohraniční skanzen) a za nimi se podíváme na údajné místo narození Jana Žižky z Trocnova. Odtud přes obce Strážkovice, Nová Ves, Hůrka a Staré Hrdějovice dojedeme zpět do Č. Budějovic. Po krátké očistě a sbalení hurá na vlak.

Celková trasa činní cca 55 km.

Plánovaný odjezd z Č. Budějovic je v 15.57 hod. vl. R 638, příjezd do Prahy v 18.30 hod.

 

 

 

Hlavní organizátor akce: Jiří Klíma, mail: KlimaJ@szdc.cz, tel: : 606 796 079.

Očekávám přihlášky do 20. 6. 2015 na mail: KlimaJ@szdc.cz a i případně připomínky.  

Upozorňujeme, že každý účastník se zúčastňuje jako jednotlivec na vlastní riziko, akce není kryta pojištěním.

 

Sportu zdar!