Kolem Jaroměře 22. - 23. srpna 2015

19.03.2015 05:58

Kolem Jaroměře 22. - 23. srpna 2015

 

Vážení a milí příznivci, dostává se vám obnovená nabídka na cyklistický víkend ve východních Čechách.

 

Jedná se o akci pořádanou MS Unie železničních zaměstnanců a zaměstnavatele (ubytování je hrazené z FKSP).

 

Půjde o pěkný poznávací výlet, s několika kopečky, takže po sportovní stránce cyklistická pohoda.

Navštívíme pevnosti Dobrošov, zámek v Náchodě, v Ratibořicích a v Kuksu, podíváme se na Staré Bělidlo a pevnost Josefov.

 

Plán akce:

 

Sobota 22. 8. 2015

 

Odjezd z Prahy hl.n. v 8.11 hod R 923 a příjezd do Jaroměře v 10.18 hod. Následuje přejezd do ubytovacího zařízení (asi hotelu Grand, Husova 134) a odložení zavazadel. Hned potom vyrážíme na vlastní cyklovýlet:

Z Jaroměře jedeme po tr. 4034 přes Šestajovice, Slavětín nad Metují, Černice do Nového Města nad Metují. Zde si trochu odpočineme v cukrárně na krásném historickém náměstí u zámku. Dále budeme pokračovat údolím Metuje přes přírodní rezervaci Peklo do obce Lipí. Zde odbočíme vpravo do kopce a navštívíme vojenské pevnosti, rozhlednu a restauraci na Dobrošově. Po zaslouženém odpočinku sjedeme do Náchoda a podíváme se k zámku, který je bohužel opět na pěkném kopečku. Poté vyrazíme přes Studnici, Třtice, Žernov a Rýznburk (se zříceninou hradu) za „Babičkou“. Uvidíme Staré Bělidlo, Mlýn pana Proška i zámek v Ratibořicích. Od zámku dojedeme do České Skalice na vlak, který nás doveze zpět do Jaroměře (12 km).

Celková trasa činní cca 57 km.

 

 

Neděle  23. 8. 2015

 

 

Po 8. hodině vyjíždíme na okruh, jehož hlavními body jsou Kuks, Lázně Velichovky, Smiřice a pevnost Josefov. Vyjedeme přes Jakubské předměstí na trasu 2 Labská a přes Heřmanice, Brod (kde přes Labe přejedeme na tr. 4117) a Slotov dojedeme do historického šperku architektury do Kuksu. Po důkladné prohlídce Špitálu, zámku, zahrad a občerstvení zajedeme přes obce Stanovice a Žireč, kde uhneme vlevo na tr. 4085, k Braunovu betlému. Odtud pojedeme přes Hřibojedy a Nouzov do Velichovek. Odtud po tr. 4252 kolem hradiště Rotenberk, obce Habřina a Holohlavy dojedeme do Smiřic. Zde se občerstvíme, prohlédneme si zámek a vyrazíme do poslední etapy, opět po 2. Labské, do pevnosti Josefov. Po její prohlídce jen dojedeme do hotelu, pobereme svá zavazadla a na vlak k domovu. Plánovaný odjezd je vl. R 942 v 15.41 hod s příjezdem do Prahy v 17.45 hod.

Celková trasa činní cca 43 km.

 

 

Hlavní organizátor akce: Jiří Klíma, mail: KlimaJ@szdc.cz, tel: : 606 796 079.

Očekávám přihlášky do  20. 7.  2015 na mail: KlimaJ@szdc.cz a i případně připomínky.  

Upozorňujeme, že každý účastník se zúčastňuje jako jednotlivec na vlastní riziko, akce není kryta pojištěním.

 

 

Sportu zdar!